Елизабет II ще посрещне в уединение 70-годишният юбилей от встъпването й на британския

...
Елизабет II ще посрещне в уединение 70-годишният юбилей от встъпването й на британския
Коментари Харесай

Великобритания отбелязва 70 г. управление на Елизабет II

Елизабет II ще посрещне в уединение 70-годишният юбилей от встъпването й на английския трон, който се пада в неделя. В памет на татко й Джордж VI, който умря на 6 февруари 1952 година, датата на началото на нейното царуване няма да се отбелязва по-тържествено. Мащабните тържества по случай на платинения й празник за ръководството на Нейно Величество са планувани за юни.

Почивните дни кралицата прекарва в своя любим извънградски имот Сандринг в графство Норфолк, където е умрял Джордж VI. Както означават английските медии, 6 февруари за кралицата е на първо време ден на загуба и мотив да си спомни татко си, а в този момент и мъжа си - херцогът на Единбург Филип, който умря през април миналата година на 99 години. По-рано кралицата и принцът-консорт прекарваха този ден заедно, ограничавайки до най-малко броя на прислужниците.

Различни събития са готови по случай 70-годишнината от ръководството на Елизабет II. Те ще се провеждат през цялата година, само че пикът на тържествата ще доближи при започване на лятото, когато британците очаква четиридневния дълъг уикенд.

От 2 до 5 юни за гости ще бъдат открити Сандринг - частният палат на семейството Уиндзор, и замъкът Балморал в Шотландия. На 2 юни в центъра на Лондон ще се проведе парад, в който ще вземат участие 1400 военнослужещи от разнообразни подразделения на въоръжените сили и 400 музиканти. На 3 юни ще има празнична работа в Катедралата  " Св. Павел " в Лондон - една от най-внушителните и красиви катедрали в цяла Европа. А на следващия ден в Бъкингамския дворц ще се състои концерт, в който ще вземат участие актьори от целия свят.

В Уиндзор на 5 юни ще има празничен обяд навън, където за половинкилометрова маса ще се разположат над 1500 посетители, представляващи всички пластове на английското общество.

Рекордите на Елизабет II

Елизабета II се качва на престола на 25 години, като наследява своя татко Джордж VI (1895-1952 г.). През септември 2015 година Нейно Величество надмина върха на кралица Виктория (1819-1901 г.) по дълготрайност на заемане на трона - 64 години. След като на 13 октомври 2016 година умря кралят на Тайланд Пумипон Адулядет (Рама IX), тя стана най-дълго ръководещия от днешните живи монарси в света. 

Сред жените, които са царували, тя е била на трона най-продължително време от всички в историята.

Засега тя " изостава " от достижението на френския крал Луи XIV, наричан Велики, а също Кралят Слънце (le Roi Soleil), който е управлявал Франция и Навара от 1643 до гибелта му през 1715 година (общо 72 години и 110 дни). 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР